Enorme tijdwinst bij montage kabelcarrousel in Zuid-Korea

Als je een kabelcarrousel met 6000 boutverbindingen maat M56 meerdere keren moet monteren en demonteren, zijn de moeraanzetters van RAD een welkome aanwinst. Bij Evers Staalconstructies BV werd de aloude hydraulische momentsleutel voor een groot deel van het werk ingeruild voor de E-RAD, een elektrische momentsleutel van RAD. En dat scheelde per keer vele uren sleutelen. Monteur Dennis Seijsener weet er alles van.
Evers Staalconstructies BV in Hillegom bestaat ruim 80 jaar en is een belangrijke partner voor uiteenlopende opdrachtgevers, waaronder de offshore-industrie. Het bedrijf heeft dankzij kwalitatief hoogstaand vakwerk inmiddels vier nationale en één internationale staalprijs gewonnen. Tegenwoordig maakt Evers Staalconstructies onderdeel uit van een groep van samenwerkende staalconstructiebedrijven, ieder met behoudt van de eigen identiteit.

Carrousels

Al sinds een jaar of twee bouwt Evers aan een serie zware kabelcarrousels voor de offshore, gebruikt bij het op de zeebodem leggen van o.a. communicatiekabels. De opdracht tot het ontwikkelen en produceren kwam van een Noorse offshore-onderneming gespecialiseerd in onderwaterconstructies, pijpenleggers en snelle ondersteuningsvaartuigen. De carrousels met een capaciteit tot 4.000 ton worden verhuurd aan de kabelleggers die ze op een daartoe uitgerust schip installeren.
Nu worden er wel meer carrousels verhuurd in de offshore-wereld, maar deze is uniek door de modulaire constructie. De carrousels worden in onderdelen met 40-voet containers over de gehele wereld geleverd en zijn binnen enkele weken op te bouwen.

Een repeterende klus

Bij al deze carrousels was en is Dennis Seijsener als begeleider/monteur nauw betrokken bij het ter plekke opbouwen en weer demonteren. Zo ook in Zuid-Korea waar hij recent nog bezig is geweest met de montage van een carrousel welke maar liefst 4.000 ton aan kabel kan dragen, een zogenoemde 4000-tons carrousel. Om even een beeld te geven waarover we het hier hebben: de gemiddelde kabel heeft een doorsnede van circa 200 mm en weegt tussen de 80 en 100 kg per meter. Een carrousel van 4000 ton kan zo’n 50 km aan kabel dragen.
“Het begon met een kleine carrousel van 1250 ton” vertelt Dennis, “maar daar bleef het niet bij, want daarna kregen we opdracht voor een 2000 en tweemaal een 4000 tonner. En de 1250 is een jaar weggeweest, daarna omgebouwd voor 1500 ton en vervolgens naar 3000 ton aan kabel. En nu staat ie in Eemshaven. Het is echt een aparte, maar boeiende wereld.”
Dennis is op verzoek van de opdrachtgever speciaal belast met de montage en demontage, na engineering en productie wordt een carrousel op het bedrijf in Hillegom eerst in zijn geheel gemonteerd, dan wordt er proefgedraaid en daarna wordt de constructie weer gedemonteerd en in onderdelen per container verscheept. Aangekomen op de plaats van bestemming wordt de constructie weer opgebouwd, gevuld met kabel en op het onderframe op het schip geplaatst. “Met het opbouwen van een 650 ton aan staalconstructie wegende 4000 tonner waren we tot recent – ik heb assistentie van een monteur van de opdrachtgever – ongeveer zes weken bezig”, legt hij uit.

RAD Torque Systems in beeld

Op de vraag hoe ze bij de montage en demontage op de momentsleutels van RAD terecht kwamen, antwoordt Dennis dat een goede relatie van het bedrijf de E-RAD op een beurs zag en gelijk razend enthousiast was. En dat enthousiasme sloeg al heel snel ook op hemzelf over. “Wij waren namelijk nog steeds met hydraulische momentsleutels bezig en dat is op zich best prima, maar het is niet de meest snelle methode. Elke keer een klikje verder en een verbinding van 12 bouten M56 op moment zetten kostte mij ongeveer 1,5 uur. Toen we dat met de E-RAD probeerden, was de klus met zo’n 12 minuten geklaard.”
Anderhalf uur of 12 minuten, het mag duidelijk zijn dat met een complexe staalconstructie zoals van deze grote carrousels, waarbij ongeveer 6.000 bouten op moment gezet moeten worden, met de E-RAD enorm veel tijd wordt bespaard. “Het grote verschil is natuurlijk de snelheid van werken, maar daarnaast is het ook veel gemakkelijker werken omdat je alleen de sleutel bij je hebt die ook nog eens een pistoolhandgreep heeft. Net zoals bij een boormachine, zeg maar.”
Een bijkomend voordeel, zo heeft hij ervaren, is dat de bouten niet zo gemakkelijk meedraaien tijdens het vastzetten. “Met hydrauliek wordt elke keer een klein stukje verdraaid en heeft de bout gemakkelijk de neiging om te gaan meedraaien. De RAD draait in een keer de moer continu aan, de boutkop pakt daardoor beter en zet zo de verbinding gemakkelijker vast.”

1.000 bouten per dag

Bij de montage en demontage van de carrousels worden twee RAD momentsleutels gebruikt, een 4.000 en een 8.000 Nm en daarmee worden gemiddeld 1.000 bouten per dag op moment gezet. Wel gebruikt Dennis voor moeilijk bereikbare plaatsen nog steeds een hydraulische momentsleutel. “De RAD past niet overal tussen. Ze hebben wel een model met een haakse kop, maar die heeft te weinig capaciteit; daar halen we de momentwaarden niet mee.” Hij heeft zich ook verwonderd over de enorme kracht die de RAD-sleutel in zich heeft. “Onvoorstelbaar. En juist omdat het een elektrisch aangedreven apparaat is, verwacht je dat niet. Maar hij gaat gewoon door.”
Kortom, Dennis Seijsener is bijzonder te spreken over de E-RAD. “Het eerste carrouselframe hebben we hydraulisch gedaan. Daarna hebben nog even lucht geprobeerd, maar dat werkte niet echt, en daarna met de RAD. Nou, ik was gelijk om.”